Zero-emissiezones stadslogistiek in 2025

Mag u vanaf 2025 nog de binnensteden in met uw bedrijfswagen?

Veel steden in Nederland voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek in. Wat is een zero-emissiezone precies? Wat is het verschil met een milieuzone? Vanaf wanneer gaat dit in en voor wie geldt het? En wat betekent dit voor uw bedrijf? Hieronder hebben het voor u op rij gezet.

Whitepaper ''Transitie naar Duurzame Bedrijfsauto-mobiliteit''

Wat is een zero-emissiezone?

Een zero-emissiezone is in en rondom het stadscentrum een gebied waar alleen volledig uitstootvrije bussen en vrachtwagens in mogen rijden. Voorbeelden hiervan zijn elektrische- of waterstofvoertuigen. Een nul-emissiezone of ZE-zone wordt het ook genoemd. Dit staat los van de milieuzone.

Schonere en duurzame steden

In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49% gedaald zijn, volgens het Nederlandse Klimaatakkoord. Een derde van de CO2-emissies in Nederland zijn afkomstig van bestelbussen en vrachtwagens. Dat is de reden dat veel steden door het land vanaf 2025 een zero-emissiezone invoeren. Uiteindelijk zal dit zorgen voor minder uitlaatgassen en betere luchtkwaliteit wat de overgang naar schone mobiliteit zal stimuleren.

Waar zijn zero-emissiezones in Nederland?

De zero-emissiezones worden vanuit de gemeente bepaald. Via onderstaande kaart kunt u nu zien welke zones bij u in de buurt bekend zijn.

Voor wie gelden zero-emissiezones?

Voor als nu gelden deze zones voor de stadslogistiek: het bedrijfsmatige vervoer zoals vrachtverkeer en bestelwagens. Voor particulieren gelden deze zones niet. De kans bestaat dat deze zones vanaf 2025 ook andere voertuig categorieën geldt, zoals taxi’s en stadsbussen.

Vanaf wanneer gaat dit in?

Gemeenten kunnen vanaf 2025 een zero-emissiezone invoeren. Dit moet minimaal 4 jaar van te voren aangekondigd worden. Dit om iedereen op tijd duidelijkheid te geven en ondernemers de gelegenheid te geven hun huidige voertuigen te vervangen.

Wat kunnen zero-emissiezones betekenen voor u?

Hoogstwaarschijnlijk hebben de emissievrije zones hebben ook impact op uw situatie. Want wellicht worden er binnen een paar jaar in uw werkgebied emissievrije zones ingevoerd. Om de impact voor u te bepalen, hebben we hieronder een stappenplan gemaakt.

Stap 1: Controleer de zero-emissiezones

Controleer op de interactieve kaart of er in uw werkgebied zero-emissiezones al zijn aangekondigd. Let op! Er kunnen altijd nieuwe zones worden ingevoerd!

Stap 2: Controleer of uw bedrijfswagen op toegang

Mag uw bedrijfswagen in een emissievrije zone al in? Bekijk de Euro-norm van uw voertuig en tot wanneer u toegang hebt tot de zone.

Stap 3: Stap over naar een elektrische bedrijfswagen

De ontwikkelingen van elektrische bestelwagens gaan razendsnel. Er komen veel nieuwe en verbeterde modellen op de markt, met een hoger laad- en trekgewicht, grotere actieradius en hogere laadsnelheid.

Tijdlijn zero-emissiezones in Nederland

2025

Gemeentes kunnen een zero-emissiezone invoeren, mits dat die is minimaal 4 jaar van tevoren aangekondigd.

Vanaf nu moeten alle vracht- en bestelwagens in een zero-emissiezone moeten volledig uitstootvrij zijn.

2025-2026

Euro 5-bestelauto’s hebben t/m 31-12-2026 toegang tot de zero-emissiezones.

2025-2027

Euro 6-bestelauto’s hebben t/m 31-12-2027 toegang tot de zero-emissiezones.

2025-2030

Bestaande Euro VI-bakwagens die op 1-1-2025 max 5 jaar oud zijn, hebben tot 1-1-2030 toegang tot de zero-emissiezones.

Bestaande Euro VI-trekkers die op 1-1-2025 max 8 jaar oud zijn, hebben tot 1-1-2030 toegang tot de zero-emissiezones.

2030

Alle voertuigen in de zero-emissiezones rijden volledig emissievrij.

Het verschil tussen een milieuzone en zero-emissiezone

Beide zones hebben als doel om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren door vervuilde voertuigen geen toegang meer te geven. De zones mogen losstaand of samen worden ingevoerd.

Milieuzone:

Bij hebben milieu zones alle oude vervuilende voertuigen geen toegang. Dit kunnen bestelwagens, vrachtwagens en bussen zijn maar ook oude personenauto’s. Veel grote steden binnen Nederland hebben dit al ingevoerd.

Zero-emissiezone:
In tegenstelling tot bij een milieuzone geldt een zero-emissiezone alleen voor zakelijke logistiek. Dit houdt in dat vrachtwagens, bestelbussen en bedrijfswagens emissievrij moeten rijden binnen deze zones.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp?

Meer weten over de mogelijkheden om uw wagenpark te verduurzamen? Neem contact met ons op!