Fiscaal aantrekkelijk

Fiscaal voordelig

Het zakelijk leasen van een fiets is door de overheid sinds 1 januari 2020 aantrekkelijker gemaakt door de nieuwe fietsfiscaliteit. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een vast bijtellingspercentage op basis van nieuwwaarde van de fiets in plaats van kilometerkostprijs. De werkgever telt dit bedrag vervolgens op bij het salaris. Over dit bedrag wordt vervolgens loonheffing geheven, waardoor de werknemer een vast bedrag per maand betaalt. Dit is een stuk eenvoudiger dan het eerdere proces waar iedere gereden kilometer geadministreerd moest worden. Ook in het geval van leasen ontzorgt Amega Fleet u gedurende het gehele proces, ongeacht wat voor type fiets of welk merk u wilt hebben.

''Een fiets leasen is maar liefst 35% voordeliger dan kopen.''

Zakelijke fiets financieren

Er zijn een aantal manieren om uw zakelijke fiets te financieren:

  • Zakelijke lease: hierbij betaalt de werkgever de kosten van de lease. De werknemer krijgt wel te maken met de bijtellingsregeling, waardoor hij een vast bedrag (7% van de nieuwwaarde van de fiets) per maand aan belasting betaalt.
  • Aanschaffen via de werkkostenregeling: binnen de werkkostenregeling kan een werkgever de vrije ruimte (max. 1,2% van het fiscale loon) besteden aan onbelaste vergoedingen, zoals bijvoorbeeld een fiets van de zaak.
  • Aanschaf via een renteloze lening van de zaak: hierbij koopt de werkgever de fiets en betaalt de werknemer het aankoopbedrag renteloos terug.

''Wist u dat u als werkgever tot wel 20% bespaart op sociale premies?''

Wat zijn de financiële voordelen van het fietsplan 2022 voor de werkgever?

Ook de werkgever haalt financiële voordelen uit een leasefiets. Het maandelijkse leasebedrag van de fiets wordt namelijk ingehouden op het brutoloon van de werknemer. Door de tijdelijke verlaging van het brutoloon betaalt de werkgever minder sociale verzekeringsloon en bespaart de werkgever circa 15-20% aan sociale lasten per werknemer per maand.

De leasefiets (maar ook de fiets die gefinancierd wordt door een renteloze lening of uit de WKR) is dus een interessante aanvulling voor het mobiliteitsbeleid, want het biedt de kans aan medewerkers die verder van hun werklocatie wonen, om ook op de fiets te komen.

Ook gunstig voor de werknemer!

Fietsen is goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Wist je dat een leasefiets 25-80% goedkoper is dan kopen, omdat de prijs van de fiets wordt ingehouden op jouw brutoloon? Je exacte voordeel is afhankelijk van een eventuele bijdrage van je werkgever.


Hoe werkt de 7% regeling?
Eerst tel je 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets op bij je inkomen. Daarna wordt hierop loonheffing ingehouden. Deze bijtelling staat ook op je loonstrook. En na de loonheffing wordt deze bijtelling er weer afgehaald.

Rekenvoorbeeld

Stel, de nieuwprijs van jouw gekozen fiets bedraagt € 2.500 en de jaarlijkse bijtelling € 175. Als je dit bedrag deelt door 12 (maanden), kom je uit op € 14,58 aan bijtelling per maand. Dit bedrag tel je op bij het bruto-inkomen. Dat betekent dat hier maandelijks ook belasting over wordt betaald. Als je dit dan weer doorrekent, komt die extra belasting neer op ongeveer € 5 per maand.

''Een fiets Budgetneutraal voor de werkgever met mogelijkheid tot bijdrage.''

Wat zijn de kosten van zakelijke fietslease voor een werkgever?

Hoe berekent u nu precies de kosten van zakelijke fietslease voor de werkgever? De werkgever kan ervoor kiezen om de werknemer tegemoet te komen door (deels) bij te dragen, maar dit is optioneel. Toegegeven, de meeste werkgevers geven aan dat zij niet willen profiteren van deze besparing en dat ze dit graag teruggeven aan de werknemer. Ons advies is dan ook om deze besparing aan sociale lasten, maandelijks bij te dragen aan de leasekosten van de werknemer. Dit kunt u kosteloos doen door 15% van de bruto maandelijkse leaseprijs bij te dragen, of voor een vast bedrag te kiezen. Maak een afspraak om erachter te komen hoe fietslease in jouw bedrijf kan werken.

Interesse in het aanbieden van een Fiets van de Zaak? Neem contact met ons op!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen op het gebied van fietsen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!