Fiets van de Zaak: alle voordelen op een rij

Waarom nu kiezen voor een Fiets van de Zaak?

Hoewel het al jaren mogelijk is om een fiets van de zaak te rijden via bijvoorbeeld fiets lease, is het voor veel werkgevers en werknemers nog nieuw om een fiets van de zaak te kunnen rijden. Kortom, een gemiste kans! Een Fiets van de Zaak biedt namelijk zowel voor werknemer als werkgever diverse voordelen. Van fitte medewerkers tot CO2-reductie, wij zetten alle voordelen op een rijtje.

 

Interesse in het aanbieden van een Fiets van de Zaak?

 CO2-reduceren

Vitaliteit medewerkers bevorderen

Parkeerdruk verminderen

Bereikbaarheid vergroten

Fiscaal voordelig

 Brandstof besparen

 Voldoen aan dé meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarden

CO2-reductie

Veel bedrijven hanteren klimaatdoelstellingen vanuit het duurzaam ondernemen principe. Door werknemers uit de auto te halen en te stimuleren om met de fiets naar werk te komen, wordt de dagelijkse C02-uitstoot aanzienlijk lager. Hierdoor kunnen uw medewerkers zich op eenvoudige en duurzame wijze van A naar B verplaatsen. Zodoende draagt deze CO2-reductie bij aan het behalen van klimaatdoelstellingen.

Vanaf 2023 nieuwe regelgeving CO2 uitstoot grote bedrijven voor zakelijk verkeer
Niet alleen bedrijven zelf stellen klimaatdoelen, ook het kabinet verlangt van grote werkgevers dat zij de CO2-uitstoot monitort die ontstaat door het reisgedrag van werknemers.

De regeling geldt voor werkgevers met meer dan 100 werknemers en draagt bij aan het verduurzamen van zakelijke mobiliteit en woon-werkmobiliteit, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Meer dan de helft van de wegkilometers in het personenvervoer is werkgerelateerd, daarom kunnen werkgevers in het algemeen een grote rol spelen in het verduurzamen daarvan.

Wist u dat er in het Klimaatakkoord 2030 is opgenomen dat bedrijven met meer dan 100 medewerkers vanaf 2023 een maximale hoeveel CO2 per medewerker mogen uitstoten op het gebied van mobiliteit?

Vitaliteit werknemers bevorderen

Voor elk bedrijf is vitaliteit van de werknemers van groot belang. Vitaliteit staat gelijk aan duurzame inzetbaarheid en is daarmee voor de HR-afdeling een opdracht waar zeer zorgvuldig mee om moet worden gegaan. De keuze voor fietsstimulering vanuit de werkgever is dan ook interessant vanwege de grote voordelen op het gebied van gezondheid. Fietsstimulering kan daarom een ideale aanvulling zijn op elk vitaliteitsprogramma.

Wist u dat het jaarlijkse ziekteverzuim van uw medewerkers gemiddeld met 1 à 2 dagen worden verlaagd wanneer uw medewerkers fietsen?

Parkeerdruk verminderen

Bij steeds meer organisaties die gevestigd zijn op drukbezochte locaties staat de parkeergelegenheid onder druk. Dit probleem doet zich vooral voor bij bedrijventerreinen die uitpuilen en waar simpelweg de parkeercapaciteit is bereikt. Door medewerkers op de fiets naar werk te laten komen, creëert u weer parkeerruimte waar u klanten terecht kunnen.

Onderzoeksbureau P1 toonde in 2006 al het commerciële belang aan van een goede parkeergelegenheid:

''Makkelijk parkeren leidt tot een beter ondernemersresultaat en tevreden & terugkerende klanten''

Vitaliteit werknemers bevorderen

Misschien nog belangrijker dan de parkeergelegenheid is de bereikbaarheid van uw organisatie in bredere zin. Kunnen uw medewerkers en klanten nog normaal uw kantoor of winkel bereiken? En is dat over een paar jaar nog steeds het geval? En als uw bereikbaarheid in gevaar komt als er tijdelijke wegwerkzaamheden zijn, heeft u dan een alternatief plan? Door uw medewerkers zoveel mogelijk te laten fietsen draagt u bij aan uw eigen bereikbaarheid. Zo geeft u bovendien zelf het goede voorbeeld en inspireert u andere bedrijven. Word een voorloper!


Conclusie uit een analyse van CROW, een platform voor verkeer, vervoer en infrastructuur:

''Zonder ingrijpende maatregelen zullen veel Nederlandse steden over vijf jaar tijdens de spits dichtslibben.''

Deze voorspelling toegepast op het verkeer in de steden leidt in de komende periode volgens het CROW tot een verdubbeling van de filedruk. Als de hoeveelheid verkeer toeneemt, dan stijgt het aantal files exponentieel. De problemen worden vooral verwacht in de Randstad, maar ook een steden als Groningen, Arnhem, Zwolle en Eindhoven kunnen een forse toename van vertragingen verwachten.

Fiscaal voordelig

Het zakelijk leasen van een fiets is door de overheid sinds 1 januari 2020 aantrekkelijker gemaakt door de nieuwe fietsfiscaliteit. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een vast bijtellingspercentage op basis van nieuwwaarde van de fiets in plaats van kilometerkostprijs. De werkgever telt dit bedrag vervolgens op bij het salaris. Over dit bedrag wordt vervolgens loonheffing geheven, waardoor de werknemer een vast bedrag per maand betaalt. Dit is een stuk eenvoudiger dan het eerdere proces waar iedere gereden kilometer geadministreerd moest worden. Ook in het geval van leasen ontzorgt Amega Fleet u gedurende het gehele proces, ongeacht wat voor type fiets of welk merk u wilt hebben.

''Een fiets leasen is al 35% voordeliger dan kopen. Budgetneutraal voor de werkgever met mogelijkheid tot bijdrage.'

Zakelijke fiets financieren

Er zijn een aantal manieren om uw zakelijke fiets te financieren:

  • Zakelijke lease: hierbij betaalt de werkgever de kosten van de lease. De werknemer krijgt wel te maken met de bijtellingsregeling, waardoor de werknemer een vast bedrag (7% van de nieuwwaarde van de fiets) per maand aan belasting betaalt.
  • Aanschaffen via de werkkostenregeling: binnen de werkkostenregeling kan een werkgever de vrije ruimte (max. 1,2% van het fiscale loon) besteden aan onbelaste vergoedingen, zoals bijvoorbeeld een fiets van de zaak.
  • Aanschaf via een renteloze lening van de zaak: hierbij koopt de werkgever de fiets en betaalt de werknemer het aankoopbedrag renteloos terug.

Populaire extra arbeidsvoorwaarde

Een fiets van de zaak is niet zomaar een leuk extraatje, het is dé meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde van Nederland! Nederland is een fietsland dus u maakt uw medewerkers oprecht blij met een fiets van de zaak. Zo zorgt u als werkgever voor fietsplezier dat zal bijdragen aan de loyaliteit van de werknemer.

Waarom een zakelijke fiets van Amega Fleet?

Amega Fleet heeft een uitgebreide kennis op het gebied van mobiliteit, zo ook op het gebied van fietsen. Onze specialisten staan dan ook graag voor u klaar wanneer u een zakelijke fiets wilt kopen of leasen.

  • Wij ontzorgen u gedurende het volledige proces
  • Eén vast contactpersoon
  • Merkonafhankelijk
  • Wij kennen uw wagenpark en mobiliteitsbehoeften
  • Breed aanbod van fietsen
  • Alles inzichtelijk via ons mobiliteitsplatform

Neem contact met ons op!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen op het gebied van fietsen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!