Meer dan de helft van verkochte fietsen is een e-bike

In 2021 was meer dan de helft van alle nieuw verkochte fietsen een e-bike. In 2021 werden er zo’n 923.000 nieuwe fietsen verkocht in Nederland volgens het jaarlijkse onderzoek van GFK. Dit is minder dan 2020, met een daling van bijna 16%. Dit is te danken aan de wereldwijde coronacrisis met leveringsproblemen als gevolg.

In 2020 was er een recordomzet behaald van 1,65 miljard euro, destijds goed voor de verkoop van bijna 1,1 miljoen nieuwe fietsen in Nederland. Deze totale omzet daalde afgelopen jaar met bijna 9% tot 1,5 miljard euro. Ondanks deze daling was dit nog steeds een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden en maakt het alsnog de op een na hoogste omzet ooit. In 2021 steeg dan ook de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets met 8,5% tot 1.627 euro. De reden hiervan zijn de stijgende prijzen en de beperkte beschikbaarheid van de onderdelen. Ruim 70% van alle nieuwe fietsen die werden verkocht afgelopen jaar waren gekocht bij fietsspeciaalzaken, zo’n 20% van alle verkochte fietsen werden online aangeschaft. Meer dan 76% van de totale omzet uit de fietsverkoop komt van de e-bike. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in 2021 ruim 6% meer dan 2020, namelijk op één euro na 2.400 euro.


Afgelopen jaar was de e-bike voor het eerst goed voor de meerderhelft van de totale omzet van de fietsverkoop. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de leasefiets, al was verwacht dat hier een grotere stijging zou zijn. Het fietsleasepark groeide namelijk met 79% naar 23.000.

Verhinderingen

Ondanks dat de coronapandemie voor veel vertraging en problemen van de levering zorgde, nam de vraag naar de e-bikes in zowel binnen- en buitenland erg toe in 2020. Maar ook nog dit en afgelopen jaar spelen leveringsproblemen nog een grote rol. Ondanks dat in fietsspeciaalzaken en online veel nieuwe fietsen uit voorraad worden aangeboden, loopt de levertijd nog steeds op omdat de klant vaak speciale wensen heeft en daardoor worden ze alsnog apart besteld, melden Rai Vereniging en Bovag. Volgens hen loont het ook om de zoektocht te richten op modellen die uit voorraad leverbaar zijn en niet alleen in de buurt.

De tweedehands fietsen zijn afgelopen jaar wat minder in trek, er werden 402.000 tweedehands fietsen verkocht. Hier zit een daling in van 6% in vergelijking met 2020. Van de 402.000 was 28% een e-bike en ruim 37% een stadsfiets. De gemiddelde prijs van gebruikte e-bikes bedroeg 930 euro.