Grote publiekscampagne om 100.000 extra mensen te verleiden met hun fiets naar werk te gaan
Binnen twee jaar moeten er dagelijks honderdduizend mensen meer naar hun werk fietsen dan nu. Het kabinet wil met een grote publiekscampagne meer werknemers verleiden de auto te laten staan.
Het kabinet heeft als doel om binnen twee jaar honderdduizend extra werknemers dagelijks op de fiets naar hun werk te krijgen. Om dit te bereiken, heeft het kabinet een grote publiekscampagne gelanceerd die drie jaar zal lopen. De campagne heeft als doel om Nederlanders ervan te overtuigen vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Naast de extra werknemers die in 2025 op de fiets moeten zitten, wil het kabinet dat er in 2027 20 procent meer gefietst wordt dan in 2017.
Hoewel Nederland al bekend staat als een land waar veel gefietst wordt - een kwart van alle verplaatsingen gebeurt per fiets - is het kabinet van mening dat er nog te veel mensen voor korte afstanden de auto gebruiken. Maar liefst de helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer, en een derde is zelfs korter dan 5 kilometer. Via verschillende reclame-uitingen wil het kabinet automobilisten overtuigen om voortaan de fiets te pakken.
''Da's zo gefietst''
Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is het haalbaar om mensen te laten overstappen op de fiets. Uit een gedragsonderzoek blijkt namelijk dat bijna zeven op de tien autogebruikers voor korte ritten vaker de fiets willen pakken. Heijnen benadrukt dat fietsen gezonder en goedkoper is en dat dit dan ook de boodschap van de campagne 'Da's zo gefietst' is.
Om het gebruik van de fiets verder te stimuleren, heeft het kabinet vorig jaar 780 miljoen euro uitgetrokken voor betere fietsvoorzieningen. Dit geld is onder andere bestemd voor de aanleg van betere fietspaden en fietsstallingen bij stations. Ook wordt er geld beschikbaar gesteld om de veiligheid voor fietsers te verbeteren. Zo kwamen er vorig jaar 737 mensen om door een verkeersongeval, waarvan het grootste deel fietsers van 75 jaar of ouder waren.
Het kabinet werkt samen met provincies en gemeenten aan een plan om de fietsveiligheid te verbeteren en heeft hiervoor een budget van 500 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Dit geld wordt onder andere besteed aan gescheiden fiets- en autobanen en het vervangen van rechthoekige stoepranden in schuine, om fietsers minder makkelijk te laten vallen. Bovendien zijn er inmiddels in meer dan tweehonderd gemeenten lesprogramma’s voor ouderen die tot op hoge leeftijd willen en kunnen fietsen, om ze extra te laten oefenen in het verkeer.