Geen BPM-vrijstelling meer in 2025

“In de dagelijkse praktijk betekent het wegvallen van de bpm-vrijstelling voor ondernemers dat de netto adviesprijs van een bestelwagen op fossiele brandstof met zo’n 38 procent stijgt, wat neerkomt op een gemiddeld ruim 11.000 euro hogere aanschafprijs,” aldus de Bovag."

Geen BPM-vrijstelling meer voor bedrijfsauto’s vanaf 2025

Voor ondernemers gaat er veel veranderen vanaf 2025. Om de CO2-uitstoot te verminderen, heeft de regering besloten dat ondernemers vanaf 2025 geen vrijstelling meer krijgen op de Belasting BPM. De BPM-vrijstelling voor bedrijfsauto’s verdwijnt in 2025, maar de subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s is nog van toepassing.

Belasting op nieuwe voertuigen in Nederland

In Nederland betalen we BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) bij aanschaf van personenauto’s en motorrijwielen. Tot op heden gold er voor bedrijfswagens een vrijstelling van de BPM. Vanaf 1 januari 2025 vervalt de BPM-vrijstelling, ook wel bekend als de grijskentekenregeling, voor bedrijfswagens. De BPM wordt onderdeel van de investering voor bedrijfswagens. De hoeveelheid BPM die een ondernemer moet betalen hangt af van de CO2-uitstoot van de bedrijfsauto. Gemiddeld betekent dit een verhoging van de investering van zo’n 38%, dit is gemiddeld ruim €11.000,- aldus de Bovag

Geen BPM van toepassing op elektrische bedrijfswagens

Gelijk aan de wetgeving voor personenauto’s geldt ook voor bedrijfswagens geen BPM heffing bij elektrische bedrijfswagens. BPM wordt enkel geheven bij voertuigen met een CO2 uitstoot. Bovendien moedigt de overheid ondernemers aan om elektrische bedrijfsauto’s aan te schaffen door middel van subsidies en vrijstellingen van BPM en motorrijtuigenbelasting.

Ons advies | Amega Fleet | BPM

Blijft u graag nog even diesel rijden? Schaf dan dit jaar nog een diesel (benzine of hybride) bedrijfswagen aan. Let op, de bus dient ook voor 1-1-2025 op uw naam geregistreerd te zijn.
Mocht u de overstap overwegen naar een elektrische bedrijfswagen, kunt u zich alvast goed oriënteren, en wel om onderstaande redenen:

- Geen BPM en geen motorrijtuigenbelasting.
- Toegang tot zero-emissiezones. Deze zones zijn van toepassing vanaf 1-1-2025. Lees meer.
- SEBA subsidie tot een bedrag van € 5.000,-.

De levertijden lopen op en de voorraad slinkt, wacht niet te lang met bestellen en neem contact op voor meer informatie en de mogelijkheden.