Hoeveel verbruikt een auto? Met de nieuwe WLTP meetmethode krijgt men een realistischer beeld.

Hoeveel verbruikt een auto? Iedereen die een auto wil kopen, kijkt logischerwijs naar het verbruik en de emissiewaarden. Dankzij de nieuwe gestandaardiseerde WLTP-rijcyclus kan deze vraag beter beantwoord worden. De test voor het meten van brandstofverbruik zal namelijk vanaf september 2018 onder omstandigheden plaatsvinden die meer lijken op de dagelijkse praktijk. Alle nieuwe auto’s moeten vanaf dat moment hun typegoedkeuring halen via de WLTP-test in plaats van de huidige NEDC. Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedure (WLTP) is een wereldwijd gestandaardiseerde testmethode voor het vaststellen van het brandstofverbruik en de uitlaatgasemissies. Als betrokken autobedrijf voelen wij ons verplicht om onze klanten hierover tijdig te informeren.

Meer duidelijkheid 

Het verbruik van een auto kan afwijken van het door de fabrikant opgegeven verbruik. Dat is waarom er altijd kritiek is geweest op de verbruikscijfers die met de NEDC-test zijn vastgesteld. Dit komt doordat het werkelijke verbruik sterk afhangt van het rijgedrag en van de uitrusting van de auto. Wordt de auto veel gebruikt in de stad, op buitenwegen of op de snelweg – dat is allemaal bepalend voor het brandstofverbruik. De theoretische testparameters van de NEDC-rijcyclus houden onvoldoende rekening met deze verschillen. Daarom wordt de rijcyclus nu onder dynamischere omstandigheden uitgevoerd, die gebaseerd zijn op wereldwijd verzamelde statistische rijgegevens. In plaats van een rit in stadsverkeer en een rit buiten de bebouwde kom te simuleren, wordt de auto nu in vier fasen met verschillende snelheden getest.


Wat betekent dit voor u?

Met de WLTP kunnen de verbruikscijfers hoger zijn dan eerst, omdat deze procedure meer inzicht geeft hoeveel een voertuig daadwerkelijk verbruikt bij alledaags rijgedrag. Hierdoor verandert ook de BPM, ook wel aanschafbelasting genoemd die eenmalig wordt geheven voor iedere auto die in Nederland een kenteken krijgt. Het zou dus kunnen dat dit invloed heeft op de consumentenverkoopprijs van sommige modellen. Of de prijzen zullen stijgen en eventueel hoeveel is nog volledig onbekend. Dit hangt ook sterk af van het type model en de bijbehorende motorisering. Voor zeer milieuvriendelijke personenauto’s (met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer) hoeft u namelijküberhaupt geen BPM te betalen. Als betrokken autodealer voelen wij ons verplicht om onze klanten hierover tijdig te informeren.