Afgelopen jaar is er een flinke stijging plaatsgevonden in de fietsverkoop in Nederland vanwege de coronacrisis. Dit is gebleken uit cijfers van het onderzoeksbureau GFK. De verkoop van elektrische fietsen is met ruim 30 procent gestegen, naar 547.000 stuks. In totaal werden er bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht. Ook de omzet uit fietsenverkoop is enorm gestegen naar een recordverkoop. Met een stijging van meer dan 30 procent is er 1,65 miljard euro aan fietsen verkocht. Dit is verdubbeld ten opzichte van 2010.

In de coronatijd is fietsen erg populair geworden, met name elektrisch fietsen. Er zijn nog nooit zoveel e-bikes verkocht in Nederland als in 2020. Afgelopen jaar was de helft van het aantal gekochte fietsen elektrisch. In 2019 was het 42 procent en in 2011 slechts 15 procent. Tegenwoordig is er een groot aanbod elektrische fietsen beschikbaar in allerlei soorten en maten. Mede daarom is de elektrische fiets zo gestegen in hun aandeel. Het aandeel van de traditionele stadsfiets is sinds 2011 gehalveerd tot 26 procent. Dit is te verklaren doordat mensen bereid zijn meer te investeren in kwaliteit. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde prijs van elektrische fietsen 2.259 euro. Door de populariteit van elektrische fietsen is de gemiddelde aanschafprijs van nieuwe fietsen gestegen naar 1.499 euro in 2020, een stijging van 20% ten opzichte van het voorgaande jaar. Nu komt 75% van de totale fietsomzet uit elektrische fietsen.

Effecten corona

Door de coronacrisis is de vraag naar fietsen gestegen. Mensen mijden het OV, zijn opzoek naar vakantieplekken dichterbij huis en kunnen niet meer sporten in groepsverband of in de sportschool. Meer mensen pakten de fiets om kortere afstanden te leggen en om toch in beweging te blijven. In maart en april is het aantal verkopen verminderd vanwege de lockdown. Vanaf mei werden de maatregelingen versoepeld en liepen de verkopen flink toe.

Voorspelling 2021

Volgens RAI Vereniging en BOVAG is het een belangrijke ontwikkeling geweest dat de winkels vanaf 3 maart weer op afspraak open zijn. Niet alleen omdat het fietsseizoen bijna weer van start gaat, maar ook omdat contact in de winkel bij de aankoop van een fiets erg van belang is. Desondanks durven RAI Vereniging en BOVAG nog geen voorspellingen te geven voor dit jaar. Dit komt onder andere door de coronacrisis. Daarnaast stijgt de vraag wereldwijd naar fietsen en fietsenonderdelen, maar is er ook een te kort aan containers en containerschepen. Hierdoor hebben fietsen en fietsenonderdelen die niet op voorraad liggen een langere levertijd hebben dan normaal.

Interesse in elektrische fietsen in uw organisatie? Neem dan hier contact met ons op.