Wanneer u voor een elektrische bedrijfswagen kiest, kiest u voor duurzaam ondernemen. Milieuzones en zero-emissiezonezones zorgen ervoor dat de diesel bedrijfswagen in worden geruild voor de elektrische bedrijfswagens de komende jaren. Dat is ook de reden waarom steeds meer fabrikanten uitkomen met elektrische bestelauto's. De overheid ondersteunt deze overstap ook door middel van aangename subsidies. Met de komst van zero-emissiezones zijn elektrische bedrijfswagens dé oplossing voor u en uw klanten.
Vanaf 15 maart 2021 heeft u recht op een SEBA-subsidie wanneer u nieuwe elektrische bedrijfswagen koopt of least. Deze subsidie is 10% van de nieuwprijs van uw bedrijfswagen, met een maximum van € 5.000. Subsidie aanvragen kan zolang er geld in de subsidiepot zit. Het is dus goed om er op tijd bij te zijn.
Alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting hebben recht op een MIA-subsidie. Een belangrijke voorwaarde die hier geldt is dat de milieuvriendelijke techniek of het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van een omschrijving op de Milieulijst.
Wanneer u investeert in bedrijfsmiddelen kunt u in aanmerking komen voor de KIA-subsidie. Deze bedrijfsmiddelen moeten wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. KIA is een aftrekpost op uw winst, het bedrag dat u mag aftrekken hangt af van het geinvesteerde bedrag in dat boekjaar.
Steeds meer steden stellen milieuzones en zero-emissiezones in om dieselbestelauto’s te weigeren. Vanaf 2025 worden de regels zelfs strenger: per gemeenten kunnen nul-emissiezones in worden gevoerd voor bedrijfswagens. Hiermee wordt de hoge CO2-uitstoot in de steden onder handen genomen. Enkel elektrische bedrijfswagens mogen dan nog in deze zones komen.
Welke elektrische bedrijfswagen het beste bij u past hangt af van uw bedrijfsactiviteiten. Rijdt u korte afstanden? Of wat langere afstanden? Rijdt u veel op de snelweg of meer in de stad? En neemt u veel lading mee? Advies is bij deze overstap kan essentieel zijn voor u en uw bedrijf.
De actieradius van uw elektrische bedrijfswagen is afhankelijk van uw laadgewicht. De gemiddelde actieradius varieert tussen de 100 en 360 km. Voor gemiddeld 80% van alle ritten zal dit ruim voldoende zijn. De laadsnelheid van de nieuwere generatie elektrische bedrijfswagens is ook een stuk hoger.
Het laadgewicht van elektrische bedrijfswagens is echter wel lager in vergelijking met die van een dieselbus. Namelijk hoe zwaarder uw belading is, hoe eerder u zou moeten opladen. Dag planning en voorraadbeheer spelen hierbij een grote rol. Daarom denken wij graag met u mee naar de oplossing voor een optimaal laadvermogen passend bij uw situatie.
Laadpalen bij uw bedrijf
Zakelijke stroomtarieven zijn over het algemeen lager in verhouding dan als u thuis of op een openbare plek laadt. Wanneer u 's nachts kunt laden kunt u in de ochtend met een volle accu de dag beginnen. Op deze manier is het opladen voordeliger en efficiënter.
Snel- en openbaarladen
In Nederland zijn er op openbare plekken en langs de snelweg meer dan ruim laadmogelijkheden, waaronder ook vele snelladers. Zo vormen langere ritten geen hindernis voor u.
Thuis opladen
Toch uw bedrijfswagen liever thuis opladen? Een laadpaal voor de deur is wel zo efficiënt. Wij adviseren uw graag!