Ook al weten we dat het anders kan, de snelwegen staan toch weer vast

Nu de coronamaatregelen voor het thuiswerken steeds versoepeld wordt, gaan steeds meer mensen op de weg. Hierdoor zijn er ook steeds meer files. Maar het kan ook anders.

Terug bij af

Volgens Anna Schouten van het platform Samen Bereikbaar is het logisch dat mensen weer enthousiast zijn om naar kantoor te gaan en dus meer reizen. Mensen willen graag weer sociale interactie en gezelligheid. Dit betekent ook dat men weer elke dag in de file gaat staan. Het is nu namelijk al veel drukker op de weg dan vorig jaar. Verkeersorganisaties maken zich zorgen dat de rustige wegen zullen verdwijnen en we snel weer terug bij af zullen zijn. Volgens de ANWB was de verkeersintensiteit van Nederland in mei/juni 2019 op 80%. Dit houdt in dat het net rustig genoeg was om geen grote files te hebben. Maar het verkeer neemt sinds eind april weer flink toe.

Het kan ook anders

Door de coronacrisis hebben we gezien dat het ook anders kan. Het was namelijk door het vele thuiswerken een stuk rustiger op de weg. Bedrijven kunnen niet gedwongen worden om na de crisis op deze manier door te blijven werken. Maar het is wel belangrijk dat werkgevers bewust worden van het feit dat het ook anders kan. Zo worden de positieve zaken die corona heeft gebracht behouden.

Woonwerkverkeer

Volgens Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeerscentrale komen de structurele files van de ochtendspits terug. Hieruit kan gehaald worden dat de files met name bestaan uit woon-werkverkeer. De files zijn nog niet zo groot als voor de coronacrisis, maar organisaties vrezen dat dit wel zal gebeuren nu de versoepelingen doorzetten. Vooral omdat het begaanbaar houden van de snelwegen al zo’n grote uitdaging was voor de coronalockdown.

Andere mogelijkheden

Volgens Schouten van Samen Bereikbaar willen veel werknemers graag deels thuis blijven werken. Door de coronacrisis hebben veel mensen en bedrijven gezien dat je niet vast hoeft te houden aan een bepaald werkritme en het ook anders kan.

Voor werknemers die graag naar kantoor willen, maar de spits willen mijden, kunnen bedrijven flexibele uren invoeren. Zo kunnen werknemers buiten de spits reizen. Daarnaast kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van het inrichten van flexkantoren.

Thuiswerken hoeft niet voor iedereen de oplossing te zijn. Maar dat hoeft niet de reden te zijn om in de file te gaan staan. Zo kunnen er e-bikes ingezet worden voor werknemers die graag naar kantoor willen komen en op fietsafstand van hun werk wonen. Daarnaast is het goed om andere alternatieve reismogelijkheden te promoten zoals het openbaar vervoer en de fiets. Elke auto die niet rijdt, scheelt weer in de CO2-uitstoot.